1.89 Írószerek - wts.idreampage.com

Írószerek

Töltőceruza vagy mechanikus ceruza


Mechanikus ceruza vagy töltőceruza. Többnyire a 0.5 mm változatot használjuk de létezik 0.7 mm és 0.9 mm változata is. A mechanikus ceruza alapvető előnye, hogy nem kell hegyezni és könnyen után tölthető. Egyszerre több ceruzabél is betölthető, ha elfogyott a használatban lévő, automatikusan utánatölti a következőt. A legtöbb töltőceruzában radír is van beépítve rendszerint a végébe. Némelyik töltőceruza csúszásgátló gumis bevonattal rendelkezik ami jobb fogást és komfortos írást biztosít. A jobb minőségű töltőceruza vagy mechanikus ceruza alkatrészei fémből készülnek ezáltal meghosszabbítva az írószer élettartamát. Sokan a mai napig minden mechanikus ceruzát egyszerűen csak rotring ceruzának neveznek. A töltőceruza a hagyományos ceruza továbbfejlesztett változata. Egyéb megnevezések nyomósíron, pixírón. A napjainkban forgalomban levő írószerek hivatalos megnevezése a mechanikus ceruza. A 2 mm vastag béllel szerelt hagyományos változatot nevezzük töltőceruzának. Újabban a nyomógomb a töltőceruza oldalán van elhelyezve. A mechanikus ceruza anyagát tekintve többnyire műanyag. A belső alkatrészek készülhetnek fémből is. A teljesen fémből készült mechanikus ceruza jelentősen drágább lehet, de egyben tartósabb, és nem utolsó sorban esztétikusabb is.

Kerámiabetétes toll Roller toll vagy kerámia toll


Kerámiatollnak, kerámia hegyű tollnak vagy kerámia betétes tollnak nevezzük a teljesen folyékony, víz alapú tintával töltött tollakat, melyeknek a betét csúcsában levő golyó, acél helyett kerámiából készül. A kerámia betétes tollak a népszerűségüket annak köszönhetik, hogy a roller toll, a golyóstoll, a filctoll és a töltőtoll előnyös tulajdonságait egyesítik egyetlen típusban. A kerámia toll csúcsában levő golyó egy rendkívül kemény és tartós kerámiából készült a felszínén sok bemélyedéssel, ez biztosítja a tinta egyenletes és vékony adagolását. A golyó nem a hagyományos foglalatban van, hanem csak néhány ponton van megtámasztva, így kevésbé kopik. A tinta hasonló a töltőtollakban használt tintához, a golyóstolltintához képest viszont sokkal hígabb. A tinta színe lehet világos kék, sötét kék, fekete, piros vagy zöld. Néha előfordul lila színű tinta is. A kerámia hegyű tollban levő tinta valamivel lassabban szárad mint a golyóstolltinta. A kerámia hegyű tollban levő betét általában cserélhető. A kerámia toll működési elve valahol a golyóstoll és a filctoll között van. Egy filctollhoz hasonló tartályban tárolják a tintát és a golyótollhoz hasonló heggyel juttatják ki a papírra. Az íráshoz alig kell a papírhoz érinteni a kerámia tollat, ezért a használatuk nagyon kényelmes, de átírótömbön a másolat már nem biztos, hogy jól látható lesz. Ha sokáig tartjuk a papíron a tollhegyet, a tinta szivárogni kezd és könnyen átüt a papíron. A kerámia hegyű toll írásképe a töltőtollhoz hasonló. A vonalvastagság vékonyabb mint az acélgolyóval szerelt írószerek esetében és általában 0.5 mm. A kerámia tollbetétek esetében a gyártók általában a hegyben található golyó átmérőjét adják meg, és ezeknek az értéknek a jellemzésére használják az F, M és B jelzéseket. Egy 0.5 mm golyóval szerelt kerámia toll, ami F azaz Fine jelzésű, a vonalvastagsága 0.35 mm. A vonal vastagsága változhat a tinta sűrűségétől, a hegy kialakításától és papír minőségétől is.

A golyóstoll


A golyóstoll a modern íróeszközök egyike. A golyóstoll, egy korszakalkotó találmány, gördülő golyót alkalmazva a tinta hordozójaként. A tinta rátapad a golyó belső felére, amikor a tollat a papíron végighúzzák, a golyó elfordul s nyomot hagy a papíron. A golyóstollak mindenhol megtalálhatóak a környezetünkben. Olcsósága és könnyű használhatósága miatt a golyóstoll az egyik legnépszerűbb írószer, és szinte minden háztartásban számos példány található belőle. A golyóstoll olcsó, praktikus és megbízható éppen ezért más íróeszközöket ma már háttérbe szorított. A golyóstollak esetén két fő kategóriát különböztetünk meg: az eldobható golyótollat és a cserélhető betétes golyóstollat. A hétköznapokban az eldobható többnyire olcsó változatot vagy az olcsóbb műanyag cserélhető betétes tollakat használjuk. Az olcsóbb változatok műanyagból készülnek a fém golyóstollak ára értelemszerűen magasabb.

Az eldobható golyóstollak a legolcsóbb műanyagból készülnek, és a tinta elfogyása után rendszerint az egész tollat eldobják. A cserélhető betétes tollak általában drágábbak az eldobható változatnál és jobb minőségűek. A tollbetét rendszerint szabványos és külön is kapható. A cserélhető betétes golyóstollak esetében a tollbetét egy rugós mechanizmussal és a toll végén levő gomb segítségével visszahúzható. Az eldobható golyóstoll hegye nem húzható vissza, ennek kupakot húznak a végére, ezzel védik a gyors kiszáradástól.

A golyóstollak írásképe 0.7 mm és 1.2 mm között változik típustól függően. A vastagabb írásképű tollak sárgaréz golyóval, a közepes 1 mm-es írásképű tollak acél golyóval, míg a vékony írásképű tollak többnyire volfrám karbidból készült golyóval rendelkeznek.


Képgaléria

×